‏‏‎Gondolatok - Cikkek

Kedves Hölgyek, Urak!

Íme az "Észnél Levő Nő" 7. pontos jellemzője.

Perepelica Clauidia összefoglalóját idebiggyesztve ajánlom
átolvasását, befogadását, s képviseletét nőtársaimnak, míg információként, tájékoztató jelleggel a kedves uraknak, hogy senkit se érjen meglepetés.

Kéretik leány gyermekek figyelmét felhívni az alábbi pontok tartalmának létezésére, valamint fiú gyermekek számára is megemlíteni szíveskedjünk, mivel vannak lányok és lányok és a többi, és a többi...
Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos
12 gyakorlat arra, hogyan legyünk boldogok?

á la Sonja Lyubomirsky amerikai pszichológus

1. A hála kifejezése
Vegye számba, amije van, és fejezze ki a háláját ezekért (akár egy fontos másik személynek, akár egyedül, töprengés során vagy naplóban), vagy fejezze ki a háláját és elismerését egy vagy több ember felé, akiknek soha nem mondott igazán köszönetet.

2. Az optimizmus kialakítása
Naplóírás, amelyben elképzeli és leírja az önmaga számára elképzelt legjobb jövőt...
Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos
Nemrég ébredés után elkezdtem szorongani.. Úr Isten! ez rám nem jellemző!

Tudatommal látom magam belülről, s érzem a következőket, miközben szemem előtt futnak a következő "agy-feliratok":

Már ennyi az idő (reggel 5:00)? S még csak ezt meg ezt csináltam meg? (vagy 5fontos dolgot)

És áll a lakás, a reggeli, az iskola, a gyerek, a napi teendők.... blablabla..

Na ekkor felálltam CSOKIT IDE felkiáltással!!!!
Szerencsére volt is néhány koca, s teljesen jól működött a pillana...
Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos
Az alábbi anyagot vizsgabeugrónak kellett elkészítenem, s úgy éreztem, helye van itt is...

Kényelmesek figyelem, 4 oldal!

Azért választottam az alábbi fejezetet, mert összetett, sokrétű, és mondanivalóinak átérzése igazi elmélyülést igényel és a következő gondolatok megfogalmazására késztetett, amelyek itt összerendezett leírása egyben "nyereségem" is.

56. fejezet

Lin-csi kolostorában egy reggel ezzel a kérdéssel fordultak az apáthoz a szerzetesek.

- Mester! Egy...
Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos
5pontosTESZT megoldással

1 Ha gyermekem rosszat tesz nekem/velem (tudatosan, vagy tudattalanul - még ha kicsi, akkor is tekinthetek egy tettre, úgy, hogy az számomra sérelmes), az a legvalószínűbb, hogy...
a) addig nem szólok gyermekemhez, amíg bocsánatot nem kér;
b) szembesítem az érzelmeimmel, vagyis elmagyarázom neki egyszerű szavakkal, hogyan érzem magam;
c) nem törődöm azzal, ami történt, továbblépek.

2 Ha gyermekem, vagy akit szeretek, nem kér tőlem bocsánatot, akkor...
Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos

Az egyik legfrusztrálóbb helyzet, mikor gyermekünk felénk fordulva, például ébredés után egy kicsivel, az mondja "játszunk!"... Édes Istenem, gondoljuk, pont most, mikor még főzni/mosni/bevásárolni/egy fontos hívást lezavarni, vagy ki tudja még mit, kellene tennünk, s gyermekünk épp most kér fel minket játékra.

Számos esetben leülünk, egy darabig játszunk, majd "csak úgy" elkezdünk valami mást is csinálni párhuzamosan, hogy azért haladjon a nap is.. Vagy egyszerűen elmagyarázzuk csemeténknek, hogy mindjárt ráérünk vele foglalkozni, de előbb még gyorsan elvégzünk egy-két apró dolgot.. Csalódott gyermekünk megpróbálja lekötni magát, miközben kérdéseivel továbbra is minket bombáz, mi meg lelkiismeretünk csitítása végett szóban válaszolgatunk, vagyis verbálisan jelen vagyunk, tekintetünk röpke ideig megpihen rajta, majd ugyanolyan gyorsan tovább is áll...

S itt el is vész az odafigyelés értéke, a pillanat varázsa.



Aktív jelenlétre.

Sokszor csak azt szeretné (amit, mi felnőttek is), hogy meghallgassák gondolataikat, a szülő figyelmének központjába kerülve úgy érezze, nincs semmi és senki fontosabb abban a pillanatban csak ő. Amennyiben ezt megadjuk neki, megmutatjuk, hogy értékeljük kis lényét, elfogadjuk olyannak amilyen, anélkül, hogy reagálnánk valamire, vagy tanítanánk neki új dolgokat, esetleg kijavítanánk. Folyamatos szemkontaktust tartva csak jelen vagyunk és teljes lényünkkel figyelünk az előttünk lévő kicsi kis csodára.



Amennyiben ezt a típusú figyelmet gyakoroljuk, mintával szolgálunk gyermekünk számára, amely -tudatalattijába szivárogva - segítségére válhat felnőttkori kommunikációjában. Mivel tudatlanul tudni fogja, hogy figyelmes hallgatóként (aki csak befogadja a másik álláspontját, érdeklődéssel, anélkül, hogy a saját igazát, vagy ellenkezését akarná kifejezni) olyan ember lesz, aki tiszteletben tartja a másik "másságát".

S ahogyan bánok környezetemmel, azzal egyben azt is tanítom, hogy hogyan bánjának velem.

Ezért is fontos, hogy szülőként ennek a "tételnek" tudatában legyek, s aktív gyakorlásával mutassak pozitív példát gyermekemnek..

Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos
Az alábbi cikket szívemből írta "niana" fedőnevű hölgy, a https://szulo2pont0.hu/ oldal egyik szerzője, amelyet most megosztanék véletek azzal a felkiáltással, hogy gyermeked mestered, s így tanít. Minél tudatosabb emberként állsz hozzá, s magadhoz, annál könnyebb lesz meg-, feloldani helyzeteket. De ne feledd, minden egy folyamat része, amelyhez kitartás és elkötelezettség kell, hogy ne csak magadat, hanem őt (a gyermeked)is lásd emberi esendőségében.
-----------...
Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos
Gyakran kapjuk magunkat azon, hogy mire hazaérünk a munkából, teljesen kifáradunk a napi teendők végrehajtása utáni loholásban. Addig, amíg egyedül, vagy párban "tengetjük" életünket, ez egy egészen jól menedzselhető állapot (jobb esetben). Hiszen két önálló, önmagáért felelős "felnőtt" embernek (akik úgy döntöttek, hogy egymásra odafigyelve élnek együtt) mindig könnyebb a másik igényeit figyelembe véve igazodni annak aktuális hangulat változásaihoz.

G...
Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos

https://mimagazin.hu/onismeret/2021/09/14/ikerterhesseg/

Számos terhesség indul ikerterhességnek anélkül, hogy bármilyen tudomása lenne róla a szülőknek. Azonban az ikrek már az anyaméhben is tisztában vannak egymás jelenlétével, kapcsolódásuk minőségével. Ha egyikőjük „elveszíti” – még ott, az anyaméhben- a testvérét, akkor a megszülető gyermek(ek) tudat alatt folyamatosan érzékeli(k) az elveszített ikertestvér hiányát. Az ikerterhesség témájának járt utána Alfred R. és Bettina Ausermann a “Dráma az anyaméhben” című könyvében. Tovább..

Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos

https://mimagazin.hu/tudatossag/2021/03/17/kapcsolat-es-kapcsolodas/


Mi a kapcsolat meghatározása? A kapcsolat az, ahol egy személy vagy dolog kapcsolatban áll, kapcsolódik valakivel vagy valamivel. Szinonimái: érintkezés, kontaktus, összeköttetés, viszony, összefüggés, kötelék, vonatkozás, korreláció stb.

Képzeljünk el egy Rubik-kockát, amelynek hat oldala van. Mindegyik oldal, ha közelről megnézzük, láthatjuk, hogy kilenc kis kockából tevődik össze, amelyek szintén hat-hat oldallal rendelkeznek.
A „kapcsolat” fogalmára és a hozzá tartozó érzés mintákra tekinthetünk akár úgy is, mint egy Rubik-kockára, ahol mindegyik oldal – akár nagy, akár kicsi – más árnyalatát képviseli annak, hogy mi lehet, mit jelenthet a kapcsolat akár önmagunk, akár mások számára. Tovább...

Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos

Valamikor a nem is olyan távoli múltban egy szombati napon, amikor négy család tíz gyermekkel karácsonyi süti partira készült... Pont egy nagyon fárasztó időszakon voltam túl és egy külföldi utazás előtti hétvégéről lett volna szó, s bár éreztem, hogy nem vagyok én erre az „együttlétre” kész, mégis (kötelességből úgymond) bevállaltam a lebonyolítást, aminek meg is lett a karácsonyi előtti böjtje kicsit másképp. Az esemény reggelén arra ébredtem, hogy nem tudok megmozdulni. Kétrét görnyedve jutottam el a mellékhelységig, s az enyhez köhögés (akkor még nem volt Covid a térben) további nehezítő körülményt jelentett. Nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek. A helyzet drámaian komikus volt, s e tapasztalatnak köszönhetően a következőkre jutottam:

Amennyiben nem vállalod fel közvetlenül azt, amit tényleg, őszintén, a szíved szerint szeretnél, akkor majd a Teremtő (Erő) megtalálja azt az eszközt, amely hozzásegít vágyad beteljesítéséhez, de nem biztos, hogy tetszeni fog.

A tested olyan, mint egy jó szolga, aki válhat a legjobb barátoddá, támogatóddá, leghangosabb szószólóddá.

Ő lelked anyagi temploma, akinek ellenálló- és tűrőképessége hosszantartó, de nem határtalan.

Ha nem figyelsz oda rá, rabszolgáddá teszed.

Amikor egy kis szórakozásért könyörög, akkor azt mondod neki, hogy most más a fontos. Amikor csak pihenni szeretne, kiszúrod a szemét egy "most erre nincs lehetőség" „rizsával”, miközben észre sem veszed, hogy az egyik leghűségesebb társad. Veled van egy életre, hogy támogasson az együtt-tapasztalás jegyében, s mégsem figyelsz oda rá eléggé, kizsigereled, s mikor már ordít, és sztrájkba kezd, akkor kezdesz csak (fel)figyelni rá.

A tested is rendelkezik egyfajta tudatossággal, s jobb esetben te is rendelkezel testtudatossággal.

Az ételek jelentik az anyagi, míg gondolataid, tapasztalásaid az érzelmi szintű táplálását testednek.

Mikor megköszönd testednek, hogy veled van, s szolgál - bárhogy is bánj vele - tiszteletet, hálát gyakorolsz feléje, ezáltal önmagad egyik aspektusa felé is.

Partnerek vagytok a földi létezésben, ahol a test jelenti az anyagi szintű kapcsolódásodat e világhoz.

Önmagam fel nem vállalását testem megtette helyettem. Besegített létrehozva a vágyott célt, hogy ne legyen nálam semmiféle összejövetel. Mivel nem voltam képes belső igazságom őszintén kommunikálni, egy lumbágó formájában megoldással szolgált ő.

Azóta fejlődtem, de még mindig van min csiszolni, hogy életem folyamán testemmel együttműködjem, és az ő igényei is sokkal jobban, időben és megfelelő minőséget biztosítva

Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos

“Bábeli zűrzavar” másképp, egy kis filozófiával hígítva.

Játék a gondolatokkal

A fentieket figyelembe véve –  pusztán játszadozva a gondolatokkal – az ötlött fel bennem, hogy a bábeli események bibliai referenciája, – teljes mértékben saját olvasatban – akár az érzések és definíciós rendszerek, valamint azok kifejezéseinek – akár nyelvezetének – összekeverését is jelenthetné. Ez még érdekesebbé teheti a földi „felemelkedés” folyamatát, – a belső „létránkon, tornyunkon” keresztül – ha önmagunkra, másokra vagy a mindenséggel való kapcsolódásunkra vonatkoztatva nézzük. Tovább..


Nem vásárolható!
Összehasonlítás
Gyorsnézet
Favoritos